کود دهی ماهی کپور
با کودهی، در حقیقت احتیاجهای غذایی گیاهان در استخر تامین می کنیم. بنابر این، در هنگام استفاده از کودهای مختلف باید به این امر توجه داشت که احتیاجهای غذایی گیاهان در حد مطلوب تامین می شود.
تجارب حاصله، نشان داده است که فسفر(P)، پتاسیم (K) و نیتروژن(N) در استخرها به طور عموم در مقادیر کم یافت می شوند. بنابر این، باید از کودهایی استفاده کرد که حاوی این عنصر باشند. کودهایی که پرورش استخر برای غنی سازی استخرها به کار برده می شود به دو گروه کودهای آلی و معدنی تقسیم می شود.
کودهای آلی با توجه به ویژ گیهای خاص خود، تناسب قیمت و همچنین دارا بودن طیف وسیع نیازهای غذایی چرخه زیستی آب، کاربرد زیادی در پرورش ماهیان گرم آبی دارد.
شاید برای شما هم سوال باشد که میزان کوددهی در استخرهای خاکی برای اول کار چه میزان هست ؟
در استخر های خاکی:
میزان کوددهی در استخرهای خاکی به طور میانگین از ۴۰۰ کیلو تا ۸۰۰ کیلو میباشد بستگی به شرایط استخر شما داره در آب بندهای بزرگ یا سدهای خاکی میزان کوددهی در هر هکتار ۴۰۰ کیلو الی ۵۰۰ کیلو میباشد در استخرهای پایین ۵ هکتار بین ۶۰۰ کیلو تا ۸۰۰ کیلو میباشد.
کود دهی ماهی در زمان رها سازی:
بستگی به نوع ماهی که در استخر رها میشود دارد در استخر های خاکی اگر تعداد کپور آمور زیاد باشد در هر هکتار ۱۰۰ الی ۵۰۰ کیلو در ماه کافی میباشد و در کنار این غذا از جوانه گندم و آرد گندم به صورت خمیر، جو، سبوس ذرت و… میباشد برای بهتر رشد کردن ماهی در سطحهای خاکی برای کپور آمور بهتر است از غذاهایی که تمام مکملهای لازم را دارد استفاده شود به طور مثال پلیت با پروتئین بالا برای تغزیه ی ماهی عالی است اگر ماهی فیتوفاگ و بیگ هد در سد های خاکی رهاسازی شود، بهتر است در ماه در هر هکتار بین ۲۰۰ تا ۶۰۰ کیلو کود دهی شود، در سایزهای ریز بهتر است از بلغور گندم و آرد گندم به صورت خمیر استفاده شود و در صورتی که با ماهی کپور مخلوط ریخته باشید میتوانید از همان غذای پلیت هم استفاده کنید.
در کنار کود دهی ماهی، غذای ماهی کپور نیز دارای اهمیت بسیار زیادی میباشد. در کنار کود های حیوانی شما میتوانید از غذای پلیت و اکسترود استفاده کنید و بالاترین تاثیر در پربار شدن ماهی های خود را ببینید، از همین رو برای انجام مشاوره و همین طور خرید بچه ماهی کپور میتوایند به فروشگاه ما مراجعه فرمایید.
انواع کود دهی ماهی کپور
• کودهای آلی
• کود حیوانی -کودمرغی، کوداردکی،کودگاوی،کودگوسفندی،کودمرغی و کود اردک باالترین میزان مواد آلی نظیر ازت،فسفر،کلسیم و پتاسیم را داراست ولی در مورد افزودن آن به استخر باید دقت زیادی نمود چون دادن مقدار زیاد این کودها سبب تلفات ناگهانی ناشی از کمبود اکسیژن می گردد .
• کود گاوی امروزه به دالیل ذیل بیشترین کاربرد را در امر پرورش ماهیان گرمابی داراست
• از آنجائیکه گاو حیوانی نشخوار کننده است و غذای خود را کامال خرد کرده و قابل هضم می سازد، استفاده از کود گاوی در استخر مصرف اکسیژن در آب را کم می کند، به عالوه کود گاوی در آب به صورت معلق است و توسط باکتریهای هوازی به طور کامل تجزیه می گردد .
• این بسیار مهم است چون تجزیه کود در الیه های ستون آب نیاز به مصرف اکسیژن کمتری دارد ولی کودهای دیگر بیشتر در کف مورد تجزیه قرار می گیرند که سبب می شود مقدار اکسیژن بیشتری از محیط خارج و مخاطراتی برای ماهی بوجود آورد .
• نحوه دادن کودهای آلی به این صورت می باشد : آنها را به صورت محلول در آورده و به صورت شیرابه به استخر منتقل می کنیم و اگر هنگامیکه مقداری کود شیمیایی به آن اضافه گردد باید بعد از ۲۴ ساعت به داخل استخر وارد کنیم.
نکات بسیار مهم در کودهی استخرها
- در استفاده از کودهای دامی بهتر است از کودهای تازه دامی، استفاده شود.
- کودهی در استخرها در مرحله مقدماتی برای آماده سازی قبل از آبگیری با کودهای جامد انجام می گیرد که باید پس از تعیین مقدار آن بوسیله تراکتور در تمام سطح استخر پخش شود
- کودهی استخرها پس از آبگیری استخر به صورت محلول و از طریق پمپ زنی به وسیله تانکرها ی مجهز و یا قایق در تمام سطح استخر باید انجام شود برای این کار از موتورهای سمپاشی هم می توان استفاده کرد.
- هیچگاه نباید کودهای شیمیایی را به صورت جامد در استخر پخش کرد.
- برای حل کردن کودهای شیمیایی ، یک واحد حجمی کود را در 20 واحد حجمی اب حل کرده در سطح استخر پخش می کنیم.
- در استخرهای پرورش ماهی می توان به تنهایی کود دامی یا کود شیمیایی بکار برد. لیکن استفاده توام از کودهای دامی وشیمیایی مفیدتر است.
- انباشتن کودهای دامی در وسط یا در گوشه های استخر عمل صحیحی نبوده چون به تدریج تجزیه شدن و کربن آن از دسترس خارج می شود و علاوه بر این ممکن است ایجاد آلودگی کند.
- بکار بردن مخلوط کودهای فسفاته ، ازته و پتاسیم دار در استخرها بسیار مفید است و بازدهی محصول استخر را به میطان قابل توجعی افزایش می دهد.
- کودهای فسفاته را نباید همزمان با آهک در استخر استفاده کرد. زیرا، با آن ترکیب شده ایجاد رسوب کرده واز دسترس گیاه خارج می شود.
- فاصله زمانی 8 تا 15 روز بین آهک پاشی و پخش کود سوپر فسفات ضروری است.
- کودهسی استخرها باید حتی الامکان به صورت روزانه ودر غیراین صورت با فواصل زمانی بسیارکم انجام شود. در هر صورت از کودهی در حجم بالا در یک زمان باید خوداری کرد.
- بهتر است کودهی استخرها 2 تا 3 هفته قبل از ماهیدار کردن انجام شود تا به اندازه کافی غذای زنده در استخر تولید شود.
- نوع ماهیان مورد پرورش ودرصد تراکم گونه ها ی مختلف در میزان کوئ در استخرها موثر است باید به آن توجه کرد.
- کودهی استخرها بستگی به حاصلخیزی خاک استخرها و همچنین آب ورودی به استخر و منبع تامین آب دارد. به عنوان مثال، آب چاه عاری از مواد غذایی است و آبی که از زمینهای حاصلخیز یا زهکشهای کشاورزی عبور می کند، بسیار غنی است. بنابر این میزان کودهی برای این دو متفاوت است.
- اغلب پرورش دهندگان با انجام آزمایش صحرایی از سشی دیسک(وسیله تعیین شفافیت آب استخر) برای کودهی استفاده می کنند و با افزایش شفافیت بیش از 30 سانتی متر اقدام به کودهی می کنند. ولی توصیه می شود کودهی استخر با آزمایش میزان ماده فعال ازت و P2O5مورد نیاز مشخص و هم از اتلاف انرژی در اثر استفاده از کودهای اضافی جلوگیری شود
- از آنجا که پرورش ماهی یک نوع فعالیت اقتصادی است و کودهی در استخرها ضمن سادگی دارای پیچیدگیهایی است که در هر زمان و یا هر گونه تغییر، تاثیر زیادی می تواند در میزان بازده استخر داشته باشد، بنابر این توصیه می شود، علاوه بر انجام آزمایشهای لازم از کارشناسان و افراد با تجربه محلی نیز استفاده شود.
منبع: هدایت، م. اصول کودهی در استخخرهای پرورش کپور ماهیان .1376.معاونت تکثیر پرورش آبزیان .